09-07-2020

De Kunst van balans

Soms, als je alle mediakanalen opent die de wereld tegenwoordig rijk is lijkt het wel of de hele wereld doorlopend in brand staat. Onrust is overal, publicaties die dit bewijzen komen in een constante stroom op je af via alle apparaten die een mens in de ontwikkelde wereld ter beschikking heeft. TV, computer, smartphone, radio..... Alles wat de mogelijkheid heeft om uit te zenden wat anderen op de wereld loslaten bestookt je ermee.

Je moet kiezen

De extremen krijgen de overhand, ik zoek de oorzaak daarvan in digitale algoritmes die op basis van jouw interesses bepalen wat je voorgeschoteld krjgt. Objectiviteit is ver te zoeken, voor nuance is nauwelijks ruimte. Hoe extremer een standpunt of door de auteur zelfverklaarde waarheid is, hoe meer aandacht de vaak stompzinnige inhoud krijgt. Brandstof voor de simpele ziel die niet meer in staat is te onderscheiden wat op logica en rationaliteit is gebaseerd en daardoor wordt de wig tussen links en rechts, boven en onder en voor en tegen immer groter. En je moet kiezen, je bent politiek links of rechts, racist of woke, conservatief of progressief, verlicht of gevangen etc etc. Als je niet wilt kiezen heb je ineens het aantal vijanden verdubbeld, want als je niet bij ons hoort ben je de vijand. Ridicuul natuurlijk, maar toch steeds vaker de realiteit van homo sapiens met een internetverbinding. Want als je verbonden bent wordt je onmiddellijk gebombardeerd met "nieuws" uit kamp A of B en het nieuws met de meest opzienbarende titel stopt je scrollende beweging waarna het achterliggende algoritme denkt te weten dat je dit interessant vindt en het serveert vervolgens meer woorden- en beeldendrek wat overeenkomt. Het is best moeilijk je hieraan te onttrekken, maar niet onmogelijk. Helaas is moeilijk steeds sneller synoniem voor onmogelijk, we nemen de moeite gewoon niet om eens over de heg te kijken want de urgentie is er niet. Immers, de constante stroom bullshit is al op gang en als je maar gewoon afwacht overspoelt het je vanzelf. Je keus is gemaakt, omdat je even je duim op het scherm tikte en het scrollen stopte. Triest.

We willen allemaal ergens bij horen

Het begint allemaal vrij onschuldig, je leest iets, vindt het logisch klinken, je kunt het volgen en het lijkt alsof degene die het ergens heeft gepubliceerd verstand van zaken heeft. Waarom? Nou er worden wetenschappelijke studies aangehaald, er wordt verwezen naar uitspraken van mensen met een titel, dr, drs, prof, PhD of zoiets en in de commentaren eronder zijn er kennelijk heel veel mensen, op 1 of 2 na, die ook vinden wat er geschreven is. Kat in het bakkie dus, mening gevormd en nablaten maar op je eigen social media kanalen om je vrienden, vage kennissen en volgers ook het licht te laten zien. Dan herhaalt de cyclus zich, je ontdekt nooit dat een wetenschappelijke studie niet hetzelfde is als bewijs, dat al die reaguurders al lang tot het kamp van de schrijver behoren en werkelijk alles van die persoon slikken als zoete koek en jawel, waarheid. Maar wat nog jammerlijker is, bij de vijand gebeurt hetzelfde, ook daar stopt iemand met scrollen, maar wordt het tegenovergestelde van jouw aangenomen visie verkondigd en dus wordt ons gezamenlijk bewustzijn als mensheid vergiftigd met gevaarlijke ideeën! Help, wat nu?

Op naar de krochten

Je gaat meer onderzoek doen, vindt nog meer bewijs, of wat daarvoor door moet gaan, en blijft met alle mogelijkheden die je ter beschikking hebt de boodschap verspreiden die jouw waarheid vertegenwoordigd. In je zoektocht krijg je meer en meer voorgeschoteld wat jij interessant vindt door de algoritmes die jou beter beginnen te kennen dan jij jezelf kent en ontdekt nog veel meer smerige leugens, complotten van de tegenpartij en nieuws waaruit blijkt dat jij en je medestanders het bij het rechte eind hebben. Toegegeven, soms gaat het allemaal wel een beetje ver. Maar hé, het is echt niet zo dat jij alleen staat in je overtuiging en als je voortborduurt op wat je allemaal al geleerd hebt de afgelopen tijd is het eigenlijk helemaal niet zo vreemd, sterker nog, het is eigenlijk wel logisch als je al het bewijsmateriaal erbij pakt. En het wordt overal gezegd, maar je weet inmiddels ook al dat de grotere mediakanalen onder controle staan van de vijand. De vrije platformen op internet zijn echter open voor iedereen, daar mag de waarheid wel gezegd worden en daar haal jij je informatie. Want op die plek, daar durft men de waarheid te publiceren.

Wat gebeurt er aan de andere kant?

Als dit proces herkenbaar is, als het lijkt alsof er een oneindige stroom aan publicaties op internet te vinden is die bevestigen dat je gelijk hebt besef je dan 1 ding....

Er zijn naar alle waarschijnlijkheid net zoveel publicaties te vinden, met net zoveel bewijs en medestanders die haaks staan op jouw nieuw opgedane overtuigingen. En die zullen er ook altijd zijn. En dat is altijd al zo geweest. Het was alleen nog nooit zo makkelijk om iets te publiceren, nog nooit zo makkelijk om iets te vinden en nog nooit zo makkelijk om iemand te manipuleren in zijn of haar gedachtegang. Waar een algoritme met de beste bedoelingen ontwikkeld kan zijn, velt het geen oordeel en weegt het geen factoren af. Het is er om jou te dienen, te dienen in wat het denkt dat jij wilt zien, gebaseerd op waar jij interesse in hebt getoond. En het is binair, zwart-wit. Je vindt iets leuk of vervelend, interessant of oninteressant, boeiend of saai enzovoorts. Toegegeven, een algoritme gebaseerd op een eentje of een nulletje is niet heel indrukwekkend, maar een hele reeks eentjes en nulletjes die je koppelt aan een gewogen waardering kan voor een exponentiële ruk naar welke richting dan ook zorgen. En voor je het weet ben je gevangen in een hokje en weet je niet meer hoe je over de schotten van je hokje kunt kijken waardoor het hokje je hele wereld wordt, wat daarbuiten gebeurt gaat langs je heen, het is compleet onzichtbaar en onhoorbaar.

Je kunt niet anders meer dan ageren tegen de vijand die de belichaming van het kwaad is geworden. Hoe kunnen mensen zo dom, blind en doof zijn voor de waarheid? Snappen ze het dan niet? Willen ze het niet zien? Zitten ze allemaal in het complot?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig

Ga nou eens diep onderzoek doen naar de namen van je tegenstanders, de namen die je meerdere keren genoemd hebt zien worden, de namen die de belichaming van het kwaad zijn. Vergeet wat je al weet en luister, in context, naar hun visie. Luister hele interviews, bekijk hele documentaires en lees volledige publicaties. Laat je niet gek maken door de "snippets" maar doe het gedegen en zonder vooroordeel. Luister eens naar de medestanders van de andere kant en laat hen uitspreken. Doe een andere visie of mening niet af als onzin en wees niet bang dat je gehersenspoeld wordt. Besteed hier net zoveel tijd en energie aan als je hebt gedaan toen je de waarheid ontdekte en dit verder hebt uitgezocht. Weet je het nu nog allemaal net zo zeker als eerst?

Het geheim is balans

Voor elke actie is er een tegengestelde reactie (re-actie inderdaad). Iedereen met basiskennis Latijn moet dit kunnen ontleden. Dit zie je overal terug en je ziet het doorlopend terug. Een mooi voorbeeld is politiek. In de politiek heb je links en rechts, een opvatting is links of rechts. En dat heb je nodig, het creëert balans. Zonder tegenstellingen is er niets. Zonder schuld is er geen geld, zonder slecht is er geen goed. Je moet het immers ergens tegen kunnen afzetten. Als je een maand werkt heeft je werkgever een maandsalaris schuld bij jou die als het goed is wordt vereffend na die maand. Als je een bakker bent en je verpakt 3 croissantjes in een zakje welke je vervolgens aan je klant overhandigd is deze je een paar Euro's schuldig, een schuld die direct vereffend wordt. Nadat de schuld voldaan is staat de balans op 0, of in het midden en dat is altijd zo. Hoe meer schuld er opgebouwd wordt, hoe meer recht op vergoeding je hebt. Er is balans en die balans maakt een systeem wat in stand gehouden wordt.

Voor jou persoonlijk kan de balans volledig doorslaan in 1 richting en voor een ander persoon volledig de andere kant op. Heb daar oog voor en respecteer dat gewoon. Want het zijn altijd de extremen, degenen aan de uiterste einden van de balans die bloeden en uiteindelijk door het stof moeten. En dat is vaak niet eens door toedoen van de overkant, maar doordat de tendens van jouw zijde weer meer naar het midden schuift. Dan sta je daar, aan de rand. Dan val je er zo af en luistert niemand meer naar je, word je voor gek versleten.

Vragen en antwoorden

Het is beter vragen te hebben die niet beantwoord kunnen worden dan antwoorden waar geen vragen over gesteld mogen worden. Kunnen we accepteren dat niet voor alles een pasklaar antwoord is. Dat er geen universele waarheid is die altijd geldt? We hebben te maken met heel veel variabelen, doorlopend nieuwe inzichten en resultaten uit experimenten die nieuwe deuren openen. Wat nu waarheid is kan binnen een halve generatie niet meer opgaan voor bijvoorbeeld sociale vraagstukken en wat voor jou persoonlijk geldt hoeft niet voor iedereen te gelden. Dat is inherent aan een complex systeem zoals een maatschappij waarin we leven. Alle mensen zijn uniek en hebben een mening over praktisch alles ongeacht of ze er überhaupt verstand van hebben. En dat mag. Als jij vindt dat iets als geslacht een maatschappelijk geconstrueerd concept is, mag ik vinden dat het biologisch bepaald is. Als ik vind dat we iedereen een basisinkomen moeten geven mag jij vinden dat iedereen naar waardetoevoeging beloond moet worden. Het slechtste wat je kunt doen is de discussie de nek omdraaien en jezelf blind en doof voor tegenstand maken.

Lees ook: “​Waarom sociale media de wereld feitelijk kapot kunnen maken!” op DutchCowboys

Geef een reactie

Meer lezen? Dat kan!

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram