20-09-2020

Specialiseren is toch beter

Als startend ondernemer in de wondere wereld van websites ben ik in een behoorlijke jungle terechtgekomen. Met mensen om me heen die de best bedoelde adviezen gevraagd en ongevraagd afvuren is het aan mij geweest het kaf van het koren te scheiden om te komen tot een goed werkbaar bedrijfs- en verdienmodel. Hoewel ik vele adviezen in de wind heb geslagen ben ik de belangrijkste niet vergeten. Derhalve ontdek ik nu dat veel daarvan wel van toepassing zijn, ondanks dat ik eerder dacht van niet, maar pas in een later stadium. Een stadium waarin ik me nu bevind met Webservicedienst.nl BV.

Alles is verbonden, dus je moet alles kunnen

Bovenstaande kop was mijn eerste devies, het maken van een website is een vaardigheid die ik mezelf goed eigen heb gemaakt. Maar een website is, praktisch altijd, onderdeel van een groter geheel. Het is deel van een marketingcampagne, deel van een bedrijf, of een "verplicht nummertje". Goed, ik lever dus een website op, en dan? Dan wil men de activiteit meten door middel van Google Analytics of een Pixel van Facebook. Dit is een kleine moeite, stuur me de code-snippet maar toe en ik integreer hem voor je. Job well done. Maar als vanzelf krijg ik dan de vraag of ik ook advertentiecampagnes kan opzetten, ditjes en datjes kan verzorgen of heel veel tijd kan spenderen aan iets anders wat ik er dan ook maar bij doe. Alles om de klant te bedienen niet waar? Ik moet toegeven dat ik als autodidact met acceptabele snelheid nieuwe vaardigheden aanleer en toepas, learning by doing is mijn methode. Alles op het web is met elkaar verbonden, dus moet je meerdere disciplines beheren. Right? Wrong!

Nee is ook een antwoord

Ik ben de websitebouwer met een development achtergrond, als kind al handig met computers, logisch denker en ontleder van allerlei toepassingen. Als ik weet dat het mogelijk is, vind ik wel uit hoe het moet. Doordat ik de logica van de computer prima kan volgen, eigenlijk is alles actie-reactie, kan ik veel realiseren. Maar ik ben geen designer, ik ben geen marketeer en ik ben geen printermonteur. Met name ben ik geen designer en inmiddels ben ik verstandig genoeg geworden om dat ook vooral niet meer te doen. Ik gebruik wat voorhanden is, of ik zorg dat het voorhanden komt.

Verwarrende terminologie

Iemand die websites maakt is een webdesigner. Dat is tenminste hoe het gezien en benaderd wordt door het overgrote deel van de Nederlanders. Die benaming zorgt voor verwarring, want design is één ding, een website maken is iets anders. Tuurlijk zijn er designers die websites kunnen maken en developers die kunnen designen. Maar het is wel een uitzondering te noemen als je iemand treft die expert is in beide disciplines. Inmiddels kan ik het ook zien. Als ik onder de motorkap van een website kijk zie ik of deze is gemaakt door een designer, een developer of een amateur. Hetzelfde geldt voor de tools die ik in mijn digitale gereedschapskist heb zitten. Sommige zijn gemaakt voor designers, andere zijn gemaakt voor developers. Het verschil? Tools voor designers stellen je in staat heel snel, mooie dingen te maken, andere stellen je in staat heel snel, hele functionele toepassingen te maken. Hoe ik dat samenbreng? Door een designer in te huren en door het design te vertalen naar een functionele website. The best of both worlds, maar niet uit één bron.

Hallo, ik ben Ramon

En ik ben goed in het maken van websites, het inrichten van servers waar je website op draait en het koppelen van je domeinnaam aan e-mail, websites, servers en andere online toepassingen. Je hoeft niet naar iemand anders te zoeken, ik heb de experts al om me heen verzameld en samen realiseren we online wat jij voor ogen hebt. If it's possible, we'll make it happen!

Allemaal bedankt

Iedereen die me heeft geadviseerd bepaalde wegen te bewandelen, kennis op te doen, partnerships te sluiten en meer. Allemaal bedankt, jullie adviezen kwamen soms op het verkeerde moment, maar door door te zetten ben ik op verschillende momenten op punten beland waarop ze van toepassing zijn geweest. Ik ben eigenwijs, ik weet het, maar de puntjes en de paaltjes komen op enig moment wel samen. Nu weet ik wie de professionele Ramon is. Ik ben degene die voor zijn klanten websites van A tot Z regelt en weet wie hij onderweg van A naar Z in moet schakelen om er zo snel en goed mogelijk te komen.

Deze bijdrage verscheen eerder op het blog van Druktemakers

Geef een reactie

Meer lezen? Dat kan!

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram