25-05-2020

Waarom zou je uit je comfort zone moeten stappen?

Iedereen kent het cliché inmiddels wel, je moet af en toe uit je comfort zone stappen, want bladiebladiebla..... Klinkt machtig interessant allemaal, maar als je steeds maar uit je comfort zone stapt wordt het leven bijzonder oncomfortabel. Word je daar dan gelukkig van? Een kleine toelichting....

De waarheid achter een cliché

Een ander cliché is natuurlijk dat elk cliché gebaseerd is op waarheid. Simpelweg omdat het anders geen cliché zou zijn. En dat is waar en ook direct weer een nieuw cliché, zo is het clichématige cirkeltje direct weer rond.

Dat je af en toe uit je comfort zone moet stappen zou dus, u voelt ‘m al, ook waarheid moeten zijn. Je en nee, volgens mij verdient deze een kleine aanvulling om ‘m te completeren.

De comfort zone voor een ondernemer.

Eigenlijk hoor ik de uitspraak meestal wanneer het gaat om ondernemen, of dat nu in bedrijfsmatige zin is, of gewoon in de geest van een activiteit uitvoeren, zoals bijvoorbeeld parachutespringen, kitesurfen of een andere ‘extreme’ sport. Uit je comfort zone stappen is goed voor de geest, je voelt even dat je leeft, krijgt een adrenalinekick en nog meer, komt ‘ie weer, clichés.
Niet iedereen is ondernemer, niet iedereen wil ondernemer zijn. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Als je kiest voor het comfort moet dat ook gewoon kunnen, mensen kunnen dolgelukkig met een 9-tot-5 baantje zijn achter een bureau niet al te ver van het raam. Als je daar elke dag van geniet, prima.... Maar dan ook niet gaan klagen over een gebrek aan spanning of iets in die trant natuurlijk, moet je maar uit je comfort zone stappen.

De omvang van de zone

Eigenlijk kun je die befaamde comfort zone natuurlijk alleen maar verlaten als deze klein genoeg van omvang is. Als je comfort zone gigantisch is en je een reis rond de wereld moet maken om er alleen maar even uit te stappen doe je dat niet zo gauw meer. Maar laten we eerlijk zijn, voor ieder mens zijn er wel activiteiten te verzinnen waarbij zij zich wat ongemakkelijk voelen. Gewoon omdat het nieuw is, of omdat men er een wat minder leuke ervaring mee heeft. Waarom zou je dan uit die comfort zone stappen? Is het doel dan jezelf ongemakkelijk te voelen? Wat doe je eigenlijk buiten die zone?

Groei en vergroting

Volgens mij kan uit je comfort zone stappen een blijvend effect creëren, soms al na één keer, soms moet je het wat vaker doen. Een paar keer op je bek gaan zeg maar. Om telkens weer overeind te komen en het nogmaals, wellicht op een iets andere manier, te proberen. Work smarter, not harder, dat wel. Want een ezel... enfin, je weet wel waar ik heen wil.
Maar goed. Als je die stap dan zet, net even over het randje van de cirkel, wat zou er dan gebeuren? Idealiter groeit je comfort zone en dat is naar mijn idee de hele gedacht achter deze uitspraak. Eigenlijk moet je niet uit je comfort zone stappen, maar je comfort zone groter maken. Het liefst meermaals, zodat je met enige regelmaat die rush door je aderen voelt gaan en er als mens met bredere capaciteiten uitkomt. Met een gegroeide en vergrote comfort zone. Klaar om de volgende stap te zetten, de cirkel nog eens te vergroten, nieuwe skills te bemachtigen. Ik denk zelfs dat je er een stuk creatiever en flexibeler van wordt. Gewoon, omdat je weleens eerder iets nieuws hebt gedaan, nog niet zo lang geleden.

Gewoon doen

Doe het dus gewoon, probeer het op zijn minst eens. Stap uit je comfort zone, zo maak je ‘m namelijk groter.

Geef een reactie

Meer lezen? Dat kan!

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram