26-11-2020

Wat is Bitcoin?

Recent heb ik besloten een deel van mijn inkomsten op te slaan in digitale valuta, de bekendste daarvan is de Bitcoin. Een korte uitleg over Bitcoin.

Bitcoin is een cryptocurrency die in 2009 is gecreëerd. Marktplaatsen die "bitcoin-exchanges" worden genoemd, stellen mensen in staat bitcoins te kopen of verkopen met verschillende valuta.

Bitcoin is een nieuwe valuta die in 2009 is gemaakt door een onbekende persoon met de alias Satoshi Nakamoto. Transacties worden gedaan zonder tussenpersonen, dus zonder banken! Bitcoin kan worden gebruikt om hotels te boeken op Expedia, om meubels te kopen op Overstock en om Xbox-games te kopen. Maar een groot deel van de hype gaat over rijk worden door het te verhandelen. De prijs van bitcoin schoot in 2017 omhoog naar de duizenden Euro's.

Waarom bitcoin?

Bitcoins kunnen worden gebruikt om anoniem spullen te kopen. Bovendien zijn internationale betalingen gemakkelijk en goedkoop omdat bitcoins niet aan een land zijn gebonden of aan regelgeving zijn onderworpen. Kleine bedrijven vinden ze misschien leuk omdat er geen creditcardkosten zijn. Sommige mensen kopen bitcoins gewoon als investering, in de hoop dat ze in waarde zullen stijgen.

Op veel marktplaatsen die "bitcoin-exchanges" worden genoemd, kunnen mensen bitcoins kopen of verkopen met verschillende valuta. Coinbase is een toonaangevende beurs, samen met Bitstamp en Bitfinex. Maar beveiliging kan een probleem zijn: bitcoins ter waarde van tientallen miljoenen dollars werden van Bitfinex gestolen toen het in 2016 werd gehackt.

Mensen kunnen bitcoins naar elkaar sturen met behulp van mobiele apps of hun computers. Het is vergelijkbaar met het digitaal verzenden van contant geld.

Mining

Mensen concurreren om bitcoins te 'mijnen' met behulp van computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Dit is hoe bitcoins worden gemaakt. Momenteel wordt een winnaar ongeveer elke 10 minuten beloond met 12,5 bitcoins.

Bitcoin wallet muntjes

Bitcoin Wallets

Bitcoins worden opgeslagen in een ‘digitale portemonnee’ die zich in de cloud of op de computer van een gebruiker bevindt. De portemonnee is een soort virtuele bankrekening waarmee gebruikers bitcoins kunnen verzenden of ontvangen, goederen kunnen betalen of hun geld kunnen sparen. In tegenstelling tot bankrekeningen bieden bitcoin wallets bijvoorbeeld geen garantstelling van een overheid, ze vallen buiten het banksysteem.

De anonimiteit van bitcoin

Hoewel elke bitcoin-transactie wordt geregistreerd in een openbaar logboek, worden de namen van kopers en verkopers nooit onthuld - alleen hun portemonnee-ID's. Hoewel dat de transacties van bitcoin-gebruikers privé houdt, kunnen ze ook iets kopen of verkopen zonder het gemakkelijk naar hen te herleiden. Daarom is het de favoriete valuta geworden van mensen die online drugs of andere illegale activiteiten kopen.

Bitcoins toekomst

Niemand weet wat er van bitcoin zal worden. Het is grotendeels ongereguleerd, maar sommige landen, zoals Japan, China en Australië, zijn begonnen met regulering. Overheden maken zich zorgen over belastingen en hun gebrek aan controle over de valuta.

Coinbase

Ik ruil mijn Euro's tegen Bitcoin en andere cryptocurrencies via Coinbase en behandel mijn crypto-wallet als een spaarrekening. Wil je dit ook, dan kun je met een druk op onderstaande knop beginnen. Je ontvangt €8,40 aan Bitcoin als je €83,98 of meer stort in je eigen wallet. Let op: ik ontvang hetzelfde bedrag als je dat doet.

Geef een reactie

Meer lezen? Dat kan!

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram